Cartell de Santa Llúcia de Gelida 2018

Cada any per aquestes dates, Gelida celebra la seva diada més especial, Santa Llúcia. Una festa en la qual el seu tret més identitari és la cocció i repartiment de la seva deliciosa escudella.

Satisfactòriament, he tingut la sort d'haver resultat el guanyador del concurs de cartells convocat a fi de promocionar-la, motiu pel qual agraeixo al jurat la confiança donada.



Cartell de Santa Llúcia de Gelida 2018: "Boníssima"

Procés de realització:

Observant en diferents instantànies de la festa, ràpidament vaig adonar-me que hi havia un element omnipresent identitari, l'escudella. Tot girava al voltant d'ella: Les dones preparant els ingredients necessaris, la seva preparació en les grans calderes negres, i el seu esperat repartiment entre tots els gelidencs i gelidenques. No podia oblidar però la data de la festa, la diada de Santa Llúcia.

És així que aviat se'm va acudir fusionar una cuinera de l'escudella amb la figura de la Santa, intentant donar-li proximitat i un caire divertit, amb el cullerot en una mà i apropant-se a l'espectador fent el gest de satisfacció amb l'altra, motiu pel qual vaig trobar immillorable donar-li el lema "Boníssima". I com no podia ser menys, un plat d'escudella en mans d'un afortunat/ada comensal.

Després d'haver comprovat diverses representacions de Santa Llúcia, vaig decidir donar-li a la cuinera els colors habituals de la Santa, el vermell de la túnica per a la samarreta i el blau del mantell per la faldilla, a més a més d'incloure-li l'arèola. També vaig decidir plasmar el plat commemoratiu dels 150 anys de la festa, de ceràmica i amb dues franges blanquinoses. I per descomptat l'escudella, amb la botifarra negra i les patates com a ingredients tradicionals.

Aquí podeu veure una de les moltes imatges representatives de la Santa.



Santa Llúcia, amb la túnica vermella i rivet groc, i el mantell blau.

Aquest és l'esbós preliminar que vaig fer -errades de proporció incloses-, definint des d'un principi els trets principals de la idea que acabaria resultant en el treball final.



L'esbós preliminar amb els elements principals del cartell final.

Com faig habitualment, vaig utilitzar múltiples capes per aconseguir donar-li al conjunt el resultat desitjat.
A continuació podeu veure un exemple de les diferents capes que integren el cap i la mà esquerra de la cuinera.



Detall de les diferents capes del cap i la mà.

En aquest cas veiem les capes del plat d'escudella i les mans que el subjecten.



Detall de les diferents capes del plat, l'escudella i les mans.

Una vegada guanyat el concurs i arribat el dia assenyalat, no em podia perdre la diada, i gaudir en primera persona la icònica festivitat de Gelida que impregnava d'il·lusió els seus habitants.
El cartell es deixava veure pels carrers, aparadors i marquesines de tota la vila.



Un dels molts cartells penjats arreu del poble.

I per acabar no podia deixar l'oportunitat de tastar personalment amb tots els gelidencs i gelidenques la deliciosa escudella de Gelida, i concloure que sens dubte estava "boníssima".



Gaudint la deliciosa escudella de Santa Llúcia de Gelida.

Per acabar, vull agrair l'acollidora i generosa hospitalitat oferta pel consistori i tots els veïns de Gelida, així com les felicitacions i bona rebuda que ha tingut el cartell.

Si us interessa tenir informació referent a Santa Llúcia, trobareu el programa i tota la informació en el següent enllaç: www.gelida.cat

Comentarios

Entradas populares de este blog

El adulto y su niño interior, y el Matadragones

Ilustración "Por favor, cortéjame (1ª parte)".